Julens barn har Himlen med

Tove Styhm Sønderbæk

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen. Julen er for mig den største højtid, fordi det var i julen, det hele begyndte.
Evangeliet om Jesus Kristus når sit klimaks til påske, men uden jul ville der ikke være nogen påske. Lys og gran og nisser er såmænd hyggeligt nok, hvis det ikke tager overhånd. Men julens afgørende budskab er, at Guds egen Søn blev kød og blod på vores jord.
Jeg tror på, at det har en betydning for moderne mennesker, ellers ville de ikke strømme i kirke juleaften overalt i landet. Der er brug for en pause i hverdagens stress og jag. Der er en længsel efter en dybde, som kun kan findes i kirkens rum, og juleaften er det tilladt at gå i kirke uden at risikere, at ens omgivelser rynker på næsen.

I kirken vil vi allerhelst synge de julesalmer, vi har kendt, fra vi var børn, men der findes også mange gode sange i juletiden, både gamle og nye.
Julen varer jo egentlig fra juledags morgen til hellig tre konger. Den opfattelse kan vi bare ikke komme igennem med mere.  Juletiden i vore dage er tiden fra 1. december til juleaften. Sådan vil forretningerne have det, ellers sælger de ikke nok, og sådan er det blevet. Vi kan lige så godt overgive os og få del i hyggen.En af de sange, vi hører op mod jul, er oprindelig norsk. Derfor er den først blevet sunget af Oslo Gospel Choir. Den norske tekst er skrevet af præsten og salmedigteren Eivind Skeie. Melodien er iørefaldende, og teksten er smuk, så selvfølgelig er den dukket op i en dansk udgave for nogle få år siden. Det er bl.a. Stig Rossen og Simone, der har indsunget den, og den dukker med garanti op til jul igen i år:

Nu i den hellige time
står vi i stjerneskær
og hører klokkerne kime
for nu er julen her.

Omkvæd:
Englene synger højt i kor
synger om fred på vor jord
Verden var aldrig helt forladt
en stjerne skinner i nat

En nyfødt kærlighed sover
nu er Guds Himmel nær
vor lange vandring er ovre
stjernen er standset her
Englene synger …

Se, Himlen ligger og hviler
på jordens gule strå.
Vi står ved krybben og smiler
for vi er fremme nu
Englene synger …

Her kan vi drømme om den fred
som vi skal eje engang
for dette barn har Himlen med
og jorden fyldes med sang
Englene synger …

(Eivind Skeie/Tore W. Aas)

 

 

Se Tove Styhms tidligere indlæg:
At leve med sine døde, november 2013
Islams mangel på kvinderettigheder, juli 2013
En sommer rig på nåde, maj 2012
Et glædeligt budskab, november 2012
Den Stærkestes ja, april 2013
Påsketanker, marts 2013
Kirkelige vielser i eller uden for kirkens rum, august 2013

webmaster@tissoepastorat.dk

© www.kirkecom.dk